Старовинний український звичай «ралець»: традиція і трансформації - Іваннікова, Л. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті здійснено спробу дослідити вже зниклий давній український звичай «ралець». Автор намагається з’ясувати суть і еволюцію в традиційній культурі цього забутого явища, прослідковує особливості його побутування в різних соціальних верствах, а також виявляє причини, що призвели до його занепаду і повного зникнення. В статье передпринята попытка исследования уже исчезнувшего древнего украинского обычая «ралец». Автор пытается выяснить суть и эволюцию в традиционной культуре этого забытого явления, прослеживает особенности его бытования в разных слоях общества, а также определяет причины его деградации и полного исчезновения. The paper attempts to investigate the hitherto obsolete ancient Ukrainian usage ralets. The authoress tries to ascertain the nature and evolution of this forgotten phenomenon in conventional culture and shows the features of its existence in various social strata, as well as reveals the reasons that have led to its decline and extinction.