Ставлення українців до подій на Донбасі: у пошуках цивілізаційної межі - Новак, І. (Народна творчість та етнологія, 2016)
Стаття присвячена аналізу ставлення жителів різних регіонів України до трагічних подій останніх років на Донбасі. На основі концепцій локальних цивілізацій, соціально-політичних розмежувань та моделі континууму межової динаміки доходимо висновку про наявність дифузної політичної межі у вигляді м’якого рубежу, що рухається територією країни в межах широкої зони пограниччя між двома цивілізаціями. Статья посвящается анализу отношения жителей разных регионов Украины к трагическим событиям последних лет на Донбассе. На основании концепций локальных цивилизаций, социально-политических разграничений и модели континуума граничной динамики можно сделать вывод о наличии диффузной политической черты в виде мягкого рубежа, который движется по территории страны в пределах широкой зоны на границе двух цивилизаций. The article deals with analyzing the attitude of the residents of different Ukrainian regions to the tragic events of recent years in the Donbas. On the basis of the concept of local civilizations, social and political separations, and a model of a continuum of marginal dynamics, one can come to the conclusion about the existence of diffusive political boundaries in the form of flexible borderline, which proceeds onward and backward over the territory within a wide range of borderland between the two civilizations.