Радіобіологічні ефекти у ссавців: погляд через 20 років після аварії на ЧАЕС - Серкіз, Я.; Липська, А.; Дрозд, І.; Родіонова, Н. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Наведено огляд результатів досліджень виникнення
негативних наслідків у тварин та людини, індукованих
радіонуклідами аварійного викиду на ЧАЕС. Обгово
рюються радіогенні порушення кровотворної, імунної,
репродуктивної систем організму, зростання загально
соматичних захворювань, рання загибель, збільшення
кількості пухлин та скорочення тривалості життя у
тварин. В осіб, потерпілих від Чорнобильської аварії,
виявлено підвищення захворюваності за окремими
класами хвороб і нозологічними формами та інші на
слідки опромінення. The results of our investigations of biological radiation
effects on animals and humans caused by radionuclides
produced during Chernobyl NPP accident are reviewed.
Radiogenic changes of hematopoietic, immune and
reproductive systems are discussed. An increase of disease
incidence and tumor pathology as well as shortening of
life span of animals are also considered. Increase of sickness
rate as by separate disease classes as by nosologic forms
and other radiation exposure consequences are discovered
in people suffered from Chornobyl accident.