Народна етіологія дитячих захворювань на території українсько-польського пограниччя - Ганус, Д. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті на основі польових етнографічних матеріалів із сіл українсько-польського пограниччя розглянуто причини виникнення найпоширеніших дитячих захворювань. Проаналізовано заборони, що стосувалися поведінки вагітної та впливали на вроджені фізіологічні й розумові відхилення немовляти. Описано магічні способи «пороблення» та уявлення про персоніфікацію хвороби (безсоння, пристріт, епілепсія). В статье на основе полевых этнографических материалов из сел украинско-польского пограничья рассмотрены причины возникновения распространенных детских заболеваний. Проанализированы запреты, касающиеся поведения беременной и влияющие на врожденные физиологические и умственные отклонения младенца. Описаны магические способы «порчи» и представление о персонификации болезни (бессонница, сглаз, эпилепсия). The article, based on field ethnographic materials from the villages of the Ukrainian-Polish borderland, considers the reasons of the origins of the general, most widespread childhood diseases. It also analyses the prohibitions, which concerned the behavior of an expectant mother and influenced the innate physiological blemishes and obliquities of an infant. The authoress also describes magical ways of harm-doing and conceptions of personifying a disease (e.g., insomnia, the evil eye, epilepsy).