Етнографія в науковій біографії Євгенії Спаської - Скрипник, Г. (Народна творчість та етнологія, 2016)
До плеяди народознавців, найвищий злет наукової діяльності яких припадає на 1920-ті — початок 1930-х років, належить і уродженка Ніжина Євгенія Спаська (1892—1980) — знаний вітчизняний учений-етнолог, мистецтвознавець і музеолог, представниця покоління науковців України часів "розстріляного відродження", більша половина життя якої пройшла у вимушеному вигнанні — поза батьківщиною.