«Дід» – традиційний хліборобський атрибут різдвяно-новорічних свят українців Надсяння - Глушко, М. (Народна творчість та етнологія, 2016)
У статті із залученням широкого кола польових етнографічних матеріалів подано розгорнутий опис і аналіз звичаїв та обрядових дій, пов’язаних з важливим хліборобським атрибутом різдвяно-новорічних свят українців Надсяння – житнім снопком («дідом»). Зокрема, йдеться про його підбір, місце в хаті, ритуальне «годування», термін зберігання в помешканні, молотьбу на Новий рік хлопчиками («новолітниками») чи господарем, традиційні способи використання отриманого зерна. В статье на основании достаточно большого количества полевых этнографических материалов детально описываются и анализируются обычаи и обрядовые действия, касающиеся важнейшего хлеборобского атрибута рождественско-новогодних праздников украинцев Надсянья – ржаного снопа («деда»). В частности, речь идет о его подборе, месте в доме, ритуальном «кормлении», сроке сохранения в помещении, молотьбе на Новый год мальчиками («новолитныками») или хозяином, традиционных способах использования приобретенного зерна. While attracting a wide range of field ethnographic materials, the author submits a detailed description and analysis of customs and ritual actions related to the significant grain-producing attribute of the Nadsiannia Ukrainian Christmas – New Year observances – a rye little sheaf there named a did. Particularly, the matter deals with its selection and location in a hut, as well as the ritual regaling, its preservation time in an abode, threshing by either youngsters (adolescents) on New Year’s Day or a farmer himself, considering the conventional ways of utilizing the grain obtained in such a way.