Міжкультурні взаємовпливи та трансформації в містечку Чечельник на Поділлі у ХІХ – на початку ХХІ століття - Косаківський, В. (Народна творчість та етнологія, 2016)
На основі багаторічного вивчення етнокультури подільського містечка Чечельник автор простежує міжкультурні взаємовпливи та трансформації в містечковому середовищі в ХІХ – на початку ХХІ ст. Вони були зумовлені низкою причин, пов’язаних з історичними, суспільно-політичними й економічними обставинами та сучасними глобалізаційними тенденціями. За цей час селище з поліетнічного перетворилося на моноетнічне. Це позначилося на соціально-історичному розвитку, етнопрофесійній характеристиці занять домінуючої української людності містечка та на етнодемографічній ситуації в Чечельнику. Така ситуація є віддзеркаленням сучасного стану розвитку й інших населених пунктів як Поділля, так і України загалом. За время многолетнего изучения этнокультуры подольского местечка Чечельник автор прослеживает межкультурные взаимовлияния и трансформации вместечковой среде в ХІХ –в начале ХХІ в. Они были обусловлены рядом причин, связанных с историческими, общественно-политическими и экономическими условиями, а также современными глобализационными тенденциями. За это время местечко из полиэтнического преобразовалось в моноэтническое. Это повлияло на социально-историческое развитие, этнопрофессиональную характеристику занятий доминирующей украинской части жителей местечка и этнодемографическую ситуацию в Чечельнике. Такая ситуация отображает современный уровень развития и других населенных пунктов как Подолии, так и Украины в целом. Based on long-term studies of the ethnic culture of Podillia town Chechelnyk, the author retraces the intercultural interactions and transformations in small-town environments from the 19th through the early 21st centuries. They were caused by several reasons related to historical, social, and political, as well as economic circumstances, along with modern globalization trends. Since then, the settlement has transformed from a multiethnic into a monoethnic one. The latter has told on social and historical development, ethnoprofessional occupational specificity of the prevailing Ukrainian population of the town, as well as the ethnodemographic situation in Chechelnyk. Such a situation also reflects the actual state of evolution of other localities in both Podillia and Ukraine on the whole.