Ефективність оцінювання генетичної різноманітності рижію дрібноплідного (Camelina microcarpa Andrz. ex DC.) в Україні за допомогою SSR- та TBP-маркерів - Сахарова, В.Г.; Блюм, Р.Я.; Рабоконь, А.М.; Пірко, Я.В.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2023)
Досліджено молекулярно-генетичне різноманіття рижію дрібноплідного (Camelina microcarpa Andrz. ex DC.) українського походження за допомогою методів оцінювання поліморфізму довжини першого інтрону генів β-тубуліну (tubulin-based polymorphism (TBP)) та аналізу мікросателітних послідовностей (simple sequence repeats (SSR)). На основі отриманих ДНК-профілів досліджених зразків встановлено міжгенотипові генетичні відмінності рижію дрібноплідного і порівняно ефективність застосованих методів. Зроблено висновок про вищу ефективність TBP-методу для аналізу гербарних зразків у разі лімітованості рослинного матеріалу та високого ступеня пошкодженості ДНК через тривале зберігання. The molecular genetic diversity of Ukrainian little-pod false flax (Camelina microcarpa Andrz. ex DC.) was assessed using two methods: tubulin-based polymorphism (TBP), which is based on length polymorphism of the first intron of β-tubulin genes, and microsatellite sequences (SSR — simple sequence repeats). The study was aimed to investigate the genetic diversity among the analyzed little-pod false flax accessions and determine the comparative effectiveness of the employed molecular methods. Furthermore, the suitability of prioritizing the TBP method for the analysis of herbarium specimens, considering the limited plant material and potential DNA damage caused by long-term storage, was demonstrated.