Синтез насичених нітрогеновмісних гетероциклічних сульфінатів - Анхім, М.О.; Андріашвілі, В.А.; Жерш, С.А.; Толмачов, А.О.; Григоренко, О.О. (Доповіді НАН України, 2023)
Запропоновано препаративний підхід до синтезу низки нових насичених нітрогеновмісних гетероциклічних сульфінатів — перспективних біфункціо нальних будівельних блоків для потреб органічної та медичної хімії. Метод ґрунтується на використанні як вихідних речовин N-Boc-захищених гетероциклічних аміноспиртів і передбачає їх перетворення на тіопіримідильні похідні, подальше окиснення та основне розщеплення утворених сульфонів. Для кожної із стадій проведено оптимізацію умов перебігу процесу з огляду на необхідність одержання багатограмових кількостей цільових сполук. Після незначної модифікації підхід виявився придатним для синтезу оптично чистих сполук. Перспективи використання синтезованих сульфінатів продемонстровано їх перетворенням на відповідні сульфонамідні похідні. A preparative approach to the synthesis of a series of novel saturated nitrogen-containing heterocyclic sulfinates, promising bifunctional building blocks for applications in organic and medicinal chemistry, is proposed. The method is based on the utilization of N-Boc-protected heterocyclic amino alcohols as starting materials and involves their transformation into thiopyrimidyl derivatives, subsequent oxidation, and base-promoted cleavage of the resulting sulfones. At each stage, reaction conditions were optimized with the aim of obtaining multigram quantities of the target compounds. Following minor modifications, the approach was deemed suitable for the preparation of optically pure compounds. Possible applications of the synthesized sulfinates are illustrated by their transformation into the corresponding sulfonamide derivatives.