Внесок української інтелігенції в етнографічне дослідження Покуття (друга половина XIX – початок XX століття) - Триняк, Л. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті проаналізовано фольклорно-етнографічні записи українських учених другої половини XIX – початку XX ст. Простежено нагромадження народознавчих записів, зроблених місцевою інтелігенцією, полем діяльності яких був збір фольклорно-етнографічних матеріалів з Покутського етномасиву. Висвітлено та узагальнено народознавчу спадщину українських дослідників, котрі своєю етнографічною діяльністю сприяли поступу у вивченні особливостей культури і побуту населення Покуття. В статье проанализированы фольклорно-этнографические записи украинских ученых второй половины XIX – начала XX ст. Прослежено нагромождение народоведческих записей, сделанных местной интеллигенцией, полем деятельности которых был сбор фольклорно-этнографических материалов из Покутского этномасива. Отражено и обобщено народоведческое наследие украинских исследователей, которые своей этнографической деятельностью способствовали значительному продвижению в изучении особенностей культуры и быта населения Покутья. The article analyses the folkloric and ethnographic records of Ukrainian scholars of the mid- to late XXth – early XXth centuries. It retraces he accumulation of ethnographic recordings carried out by educated locals. It is outlined that the sphere of their studies was collecting the folkloric and ethnographic materials from the Pokuttya ethnic area region. There has been elucidated and generalized the ethnologic heritage of the Ukrainian researchers, who, with their ethnographic activities, have contributed to advance in the field of investigating the peculiarities of culture and way of life of the Pokuttia populace.