Традиційне житло Коропського Подесення (кінець ХІХ – початок ХХІ століття) - Ярова, А. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті досліджено традиційне житло Коропського району Чернігівської області. Здійснено спробу реконструкції зовнішнього вигляду традиційного житла та воріт двору, що були типовими для побуту населення Коропського району наприкінці ХІХ ст. Викладено результати етнографічних розвідок з питання традиційного хатнього інтер’єру середини ХХ – початку ХХІ ст. Розглянуто місце традиційних елементів житлового начиння українців (таких як скриня, вішак тощо) у системі сучасного внутрішнього влаштування житла, притаманного мешканцям досліджуваної території. Проаналізовано деякі особливості забудови садиби та конструктивні риси малих архітектурних форм (хвіртки, воріт та огорожі). В статье исследовано традиционное жилье Коропского района Черниговской области. Предпринята попытка реконструкции внешнего вида традиционного жилья и ворот двора, типичных для быта населения Коропского района в конце ХІХ в. Изложены результаты этнографических разведок по вопросу традиционного домашнего интерьера середины ХХ – начала ХХІ в. Рассмотрено место традиционных элементов убранства жилища украинцев (таких как «скрыня», вешалка и т. п.) в системе современного внутреннего обустройства жилья, характерного для жителей исследуемой территории. Проанализировано некоторые особенности застройки усадьбы и конструктивные черты малых архитектурных форм (калитки, ворот и ограждения). The article examines traditional abodes of Korop district in Chernihiv Region. It attempts to reconstruct the outward appearance of conventional dwellings and courtyards’ gates, which were typical of the mode of life of the then populace of present Korop District in the late XIXth century. The authoress submits the results of ethnographic studies on the traditional hut interior in the mid-20th to early 21st centuries. There is considered a place of traditional elements of housing utensils of the Ukrainians [such as skrynya (chest), vishak (coat hanger), etc.] in the system of modern internal abode arrangement, intrinsic to inhabitants of the area under study. There is also an analysis of some peculiarities of farmstead building and constructional features of small architectural forms (wickets, gates, and fences).