Трансформації обряду зустрічі «полазника» у структурі зимової обрядовості бойків (кінець ХІХ – початок ХХІ століття) - Громова, Н. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті здійснено спробу дослідити зміни, що відбулися в обряді зустрічі «полазника» (тобто першого відвідувача) в бойків Українських Карпат. На базі власних польових етнографічних матеріалів авторка простежує трансформації цього обряду від кінця ХІХ ст., коли в народознавчій літературі зафіксовано перші згадки про нього, до нашого часу. В статье предпринята попытка исследования изменений, которым подвергся обряд встречи «полазника» (то есть первого гостя) у бойков Украинских Карпат. На основе собственных полевых этнографических материалов автор рассматривает трансформации этого обряда от конца ХІХ в., когда в этнографической литературе зафиксированы первые упоминания о нем, до наших дней. The article is an attempt to investigate the changes in the ceremony of polaznyk reception, that is, the first guest, at the place of Boiky in the Ukrainian Carpathian Mountains. The author researches the transformations of this rite from the end of the 19th century, when the first remembrances have been fixed about it, to nowadays, after the author's field ethnographic materials.