Образ Юди Іскаріота в сакральному мистецтві - Лесів, А. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті розглянуто особливості іконографії Юди Іскаріота в українському малярстві XV–XVIII ст. та символіку його образу. Зібрано та проаналізовано збережені пам’ятки іконопису та взірці гравюр з музейних і приватних збірок, з іконостасів та розписів храмів України, Польщі. Обґрунтовано особливості оригінального образу Юди в українському мистецтві, сформованому на стику східної та західної мистецьких традицій. Оригінальність образу Юди в українській іконографії проявляється насамперед у рисах його зовнішності, міміці, жестах, кольоровому трактуванні. В українських іконах образ Юди Іскаріота став своєрідним «дзеркалом», у якому відобразився універсальний і зрозумілий для простих людей образ грішної людини, кривдника. Образ Іскаріота вийшов за межі іконографії і став багаторівневим і актуальним елементом культури. В статье рассматриваются иконографические особенности Иуды Искариота в украинской живописи XV– XVIII вв. и символика его образа. Собраны и проанализированы образцы иконописи и гравюры из музейных и частных собраний, с иконостасов и росписей храмов Украины, Польши. Обосновываются особенности оригинального образа Иуды в украинском искусстве, сформированном на стыке восточной и западной художественных традиций. Оригинальность образа Иуды в украинской иконографии проявляется прежде всего в чертах внешности, мимике, жестах, цветовой символике. В украинских иконах образ Иуды Искариота стал своеобразным «зеркалом», в котором отразился универсальный и понятный для простых людей образ грешного человека, обидчика. Образ Искариота вышел за пределы иконографии и стал многоуровневым и актуальным элементом культуры. The paper reveals the peculiarities of Judas Iscariot’s iconography in the XVth–XVIIIth century Ukrainian painting, as well as the symbolism of his image. In the study, there have been collected and analysed preserved monuments of icon painting and the engraving patterns in museum and private collections, as well as from iconostases and church murals of Ukraine and Poland. The paper traces the history of formation and, in its conclusions, substantiates main features of the specific image of Judas in the Ukrainian art, which was made at the junction of the Byzantine and West European artistic traditions. The originality of Judas’ image in the Ukrainian iconography becomes apparent predominantly in features of his exterior, facial expression, gestures, and colour interpretation. In Ukrainian icons, the image of Judas Iscariot has become a kind of mirror, which reflected the universal and perspicuous, for ordinary people, image of a sinful man, an offender. The image of Judas Iscariot has exceeded the bounds of iconography and become a topical element of culture.