Сьогодення у призмі традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянської України в кінці ХІХ – на початку ХХ століття - Щербань, О. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті розглянуто особливості традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянщини. Акцентовано увагу на денному меню селянина-середняка в скоромний будень і свято та в пісний будень і пісне свято. Зроблено висновки, що сформований упродовж не одного тисячоліття харчовий раціон складався з натуральних продуктів місцевого виробництва, які готувалися в глиняному посуді в печі, переважно шляхом варіння та тушкування, і був досить поживним і водночас не спричиняв ожиріння. В статье рассмотрены особенности традиционной культуры питания жителей Приднепровья. Акцентировано внимание на дневном меню крестьянина-середняка в будни и праздники, когда было разрешено употреблять мясные продукты, и в постные будни и праздники. Сделаны выводы о том, что сформированный в течение не одного тысячелетия пищевой рацион состоял из натуральных продуктов местного производства, которые готовились в глиняной посуде в печи, преимущественно путем варки и тушения, и был достаточно питательным и одновременно не вызывал ожирения. The article considers the peculiarities of conventional alimentary culture of the Over Dnipro Lands inhabitants. The authoress accentuates the daily menu of middle peasants both on meat weekdays and holidays, and on fasting workdays and feasts. The conclusion is made that the alimentary diet developed over millennia consisted of local organic food, which was cooked in clayware in a stove, mainly by boiling and stewing, and was quite nutritious, simultaneously not entailing obesity.