Акцесорні самородні метали і сплави в ударно-розплавлених породах кратера Ельгигитгин, Чукотка - Гуров, Е.П.; Пермяков, В.В. (Доповіді НАН України, 2024)
Акцесорну мінералізацію самородних металів і сплавів було виявлено електронно-мікроскопічним вивченням ударних розплавів гірських порід у південній та південно-східній частинах ударного кратера Ельгигитгин. Ці утворення представлені сплавами срібла, міді, олова, свинцю і рідше самородними металами. Ударно-розплавлені породи мають везикулярну структуру і містять численні фрагменти багатих на вуглець глинистих частинок, що знаходяться в газових бульбашках у склоподібній матриці. Внутрішня поверхня цієї речовини всередині газових бульбашок є основним субстратом для кристалізації самородних металів і сплавів. Їх джерелом ми припускаємо рудне родовище, розташоване в зоні ударного плавлення мішені під час удару астероїда, тоді як донні осади місцевого озера на поверхні мішені були ймовірним джерелом глинистих уламків. An electron microscopic study of impact melt rocks from the south and southeast regions of the El’gygytgyn impact crater revealed the presence of accessory mineralization composed of native metals and alloys. These minerals include alloys of silver, copper, tin, lead, and occasionally, their respective metals. The host impact melt rocks exhibit a vesicular structure and contain numerous fragments of C-rich clayey matter, which are situated within gas vesicles in a glassy matrix. The inner surface of this clayey matter inside gas vesicles serves as the primary substrate for the crystallization of native metals and alloys. The presumed source of these metals is an ore deposit located in the impact melting area of the target during a meteorite impact, while clayey fragments from the bottom sediments of a local lake at the target surface are considered a probable source.