Гідрогелеві нанокомпозити для діагностики та лікування онкологічних захворювань - Самойленко, О.А.; Керносенко, Л.О.; Самченко, Ю.М.; Рєзніченко, Л.С.; Шляховенко, В.О. (Доповіді НАН України, 2024)
Розроблено методи синтезу гідрогелевих нанокомпозитів з інкорпорованими наночастинками золота та кислотно-активованим Лапонітом® для ранньої діагностики та лікування онкологічних захворювань. Структуру синтезованих гібридних матеріалів підтверджено методом ІЧ-спектроскопії, а їх властивості охарактеризовано методами лазерної кореляційної спектроскопії, УФ-спектроскопії, зимографії тощо. Показано, що гібридні полімерні системи на основі полівінілформалю, наночастинок золота і рН-чутливих гідрогелів можуть використовуватися для заповнення післяопераційних порожнин з одночасним адресним вивільненням інкорпорованого бактеріостатика альбуциду. Кислотна модифікація Лапоніту® спричиняє утворення наночастинок з мономодальним розподілом за розміром і діаметром близько 150 нм, які в комплексі з поліакриламідним гелем виявляють високу ефективність у разі електрофоретичного розділення білків плазми периферичної крові для ранньої діагностики колоректального раку. The methods of synthesis of hydrogel nanocomposites with incorporated gold nanoparticles and acid-activated Laponite® for early diagnosis and treatment of cancer were developed. The structure of the synthesized hybrid materials was confirmed by IR spectroscopy, and their properties were characterized by laser correlation spectroscopy, UV spectroscopy, zymography, etc. It has been shown that hybrid polymer systems based on polyvinylformal, gold nanoparticles and pH-sensitive hydrogels can be used to fill postoperative cavities with simultaneous targeted release of incorporated Albucid bacteriostatic. Acid modification of Laponite® results in nanoparticles with a monomodal size distribution and a diameter of about 150 nm, which in combination with polyacrylamide gel demonstrated high efficiency in electrophoretic separation of peripheral blood plasma proteins for early diagnosis of colorectal cancer.