Рукописна спадщина І. Шулікова як джерело дослідження писанкарства кінця ХІХ – початку ХХ століття - Ткаченко, В. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті розглядається діяльність музеїв у кінці ХІХ – на початку ХХ ст. з формування та вивчення колекцій писанок. Уперше, зокрема, публікується робота І. Шулікова, який опрацював збірку писанок Волинського центрального музею та інформаційні матеріали, що надходили до закладу у відповідь на розіслані анкети. Це все дало йому можливість підготувати відповідне дослідження розпису великодніх яєць. В статье рассматривается деятельность музеев в конце XIX – начале ХХ в., связанная с формированием и изучением коллекций «пысанок». В частности, впервые публикуется работа И. Шуликова. Он обработал собрание «пысанок» Волынского центрального музея и информационные материалы, полученные заведением в ответ на разосланные анкеты. Все это дало ему возможность подготовить соответствующее исследование росписи пасхальных яиц. The article discusses the activities of museums in the late 19th to early 20th centuries on forming and studying the collections of painted Easter eggs. In particular, for the first time there is published the work of I. Shulikov, who has scrutinized the collection of painted Easter eggs from the Volyn Central Museum and processed the information data being received by the institution in response to distributed questionnaires. All this enabled him to prepare a conformable investigation of Easter egg painting.