Материнство за ґратами як благословення і прокляття: жіночий досвід ГУЛАГу - Кісь, О. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті розглянуто важливий аспект повсякденного життя українок-політв’язнів у таборах і в’язницях ГУЛАГу в 1940–1950-х роках – досвід материнства в неволі. На основі аналізу особистих спогадів колишніх політв’язнів, а також офіційних документів ГУЛАГу та статистичних даних розкрито умови утримання вагітних жінок і матерів з немовлятами у в’язницях і таборах, показано суперечливість материнських почуттів та особливості зв’язку між матір’ю і дитиною. Висвітлено основні причини й наслідки народження дітей за колючим дротом, наголошено на значенні материнства як стимулу для виживання жінок у таборах. В статье рассмотрен важный аспект повседневной жизни политзаключенных украинок в ГУЛАГе в 1940–1950-х годах – опыт материнства в неволе. На основе анализа воспоминаний бывших политзаключенных, а также официальных документов ГУЛАГа и статистических данных раскрыты условия содержания беременных женщин и матерей с младенцами в тюрьмах и лагерях, показаны противоречивость материнских чувств и особенности связи между матерью и ребенком. Представлены основные причины и последствия рождения детей за колючей проволокой, подчеркнуто значение материнства как стимула для выживания женщин в лагерях. This article explores an important aspect of everyday life of Ukrainian women – political prisoners in the GULAG in the 1940s–1950s, namely – experiences of maternity while being imprisoned. On the basis of analyzing the personal testimonies of former female political prisoners as well as the official GULAG documents and statistical data, the authoress reveals the custodial conditions of pregnant women and mothers with babies in GULAG prisons and camps. The study also shows an ambivalent nature of female convicts’ maternal attitudes and special connections between mothers and their children. Underlying reasons and consequences of parity behind the barbed wire are examined as well. The authoress claims maternity to be an important stimulus for women’s survival in the GULAG.