Вміст брадикініну у крові хворих на COVID-19 та цукровий діабет - Тронько, М.Д.; Пушкарьов, В.В.; Ковзун, О.І.; Соколова, Л.К.; Левчук, Н.І.; Пушкарьов, В.М. (Доповіді НАН України, 2024)
Для пояснення причин гострого респіраторного синдрому, який виникає внаслідок інфікування коронавірусом-2 (SARS—CoV-2), висунуто дві гіпотези: теорія цитокінового і теорія брадикінінового шторму. Згідно з першою гіпотезою, підвищення рівня цитокінів, насамперед інтерлейкіну-6, спричиняє багатосистемні патологічні прояви COVID-19, зокрема гостре ураження легенів і респіраторний дистрес-синдром у тяжко хворих пацієнтів. Теорія брадикінінового шторму підкреслює важливість зниження кількості ангіотензинперетворювальних ферментів у епітеліальних клітинах легенів, що призводить до нездатності розщеплювати брадикінін та аналог брадикініну des-Arg9-BK. Мета роботи — порівняльне дослідження рівня брадикініну в крові хворих на цукровий діабет і пацієнтів, що перехворіли легкою та важкою формами COVID-19. Показано, що рівень брадикініну вірогідно зростав у хворих на діабет. У хворих на цукровий діабет і COVID-19 спостерігалося незначне зростання кількості брадикініну, що вірогідно не відрізнялося від показників у пацієнтів із цукровим діабетом. Водночас кількість інтерлейкіну-6 вірогідно зростала у хворих на цукровий діабет і найістотніше у пацієнтів із гострою формою COVID-19. Two hypotheses have been proposed to explain the causes of acute respiratory syndrome resulting from coronavirus-2 (SARS-CoV-2) infection: the cytokine storm theory and the bradykinin storm theory. From the first perspective, elevated levels of cytokines, primarily interleukin-6, cause the multisystem pathologic manifestations of COVID-19, including acute lung injury and respiratory distress syndrome in critically ill patients. The bradykinin storm theory emphasizes the importance of decreased levels of angiotensin-converting enzymes in lung epithelial cells, resulting in an inability to cleave bradykinin and the bradykinin analog des-Arg9-BK. The aim of the work was a comparative study of bradykinin levels in the blood of patients with diabetes mellitus and patients with mild and severe forms of COVID-19. It was shown that bradykinin levels were significantly increased in patients with diabetes mellitus. Patients with diabetes and COVID-19 showed a slight increase in bradykinin levels, which was not significantly different between diabetic patients and COVID-19 patients. In contrast, interleukin-6 was significantly increased in patients with diabetes and especially in patients with acute COVID-19.