Гематологічні показники в організмі прісноводних риб за підвищених концентрацій іонів кобальту - Вовчек, Н.О.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З. (Доповіді НАН України, 2024)
Досліджено гематологічні показники в організмі карася сріблястого (Carassius gibelio Bloch.) і щуки звичайної (Esox lucius L.) за підвищених концентрацій іонів кобальту у воді (0,1 та 0,25 мг/дм³). Встановлено, що зміни показників крові риб в основному залежать від концентрації іонів металу у воді і визначаються видовою специфікою. Так, у крові карася зростання кількості еритроцитів, гематокриту та гемоглобіну зафіксовано лише за концентрації 0,1 мг/дм³ іонів кобальту, тоді як у щуки — за концентрації 0,25 мг/дм³. Накопичення кобальту в крові як карася, так і щуки за умов підвищеного вмісту іонів металу у воді не виявлено. Hematological indicators in the body of crucian carp (Carassius gibelio Bloch.) and pike (Esox Lucius L.) under the influence of increased concentrations of Co²⁺ ions in water (0.1 and 0.25 mg/dm³) were studied. It was noted that changes in blood parameters mainly depended on the concentration of metal ions in the water and fish species. Thus, an increase in the number of erythrocytes, hematocrit and hemoglobin was observed in the blood of crucian carp only at the concentration of 0.1 mg/dm³ of cobalt ions, while in pike similar changes of these indicators were observed only at higher concentrations of Co²⁺ ions (0.25 mg/dm³). Cobalt accumulation in the blood of both crucian carp and pike was not observed under conditions of increased content of metal ions in water.