Нові екологічно безпечні протикорозійні пігменти на основі монтморилоніту - Даниляк, М.-О.М.; Корній, С.А. (Доповіді НАН України, 2024)
Нові екологічно безпечні протикорозійні пігменти на основі природного іонообмінного мінералу монтморилоніту, збагаченого катіонами цинку, отримано рідкофазним іонообмінним методом. Показано, що вміст цинку у модифікованому монтморилоніті зростає з підвищенням концентрації Zn(NO₃)₂ розчину. Електрохімічними методами встановлено, що отримані пігменти на основі модифікованого монтморилоніту покращують корозійну тривкість алюмінієвого сплаву Д16Т у середовищі кислого дощу. Найвищий протикорозійний ефект проявляє Zn-монтморилоніт, отриманий модифікацією 0,5 М розчином Zn(NO₃)₂. Встановлено, що ступінь захисту для сплаву Д16Т у середовищі кислого дощу з Zn-монтморилонітом становить близько 90 %. New eco-friendly anti-corrosion pigments based on montmorillonite enriched with zinc cations were obtained by the liquid phase ion exchange method. It was shown that zinc content in modified montmorillonite increases with increasing concentration of Zn(NO₃) solution. It has been established that montmorillonite-based pigments enriched with zinc cations increase corrosion resistance of D16T alloy in acid rain environment by electrochemical methods. Zn-montmorillonite obtained by modification with a 0.5 M Zn(NO₃) solution shows the highest anticorrosion effect. It was found that the degree of protection of aluminum alloy D16T in acid rain environment using Zn-montmorillonite was approximately 90%.