Архітектура батуринських урядових будівель ХVIII століття - Герасько, М. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті розкрито розвиток цивільної архітектури України-Гетьманщини на прикладі батуринських урядових будівель ХVIII ст., особливості їхнього розташування та побудови; установлено розміри адміністративних споруд; охарактеризовано систему опалення та інтер’єр; досліджено допоміжні господарські й особливі будівлі; проаналізовано будівельні матеріали, використані для спорудження адміністративних установ, а також окреслено перспективи подальшого дослідження проблеми. В статье исследуется развитие гражданской архитектуры Украины-Гетманщины на примере батуринских правительственных зданий XVIII в., особенности их расположения и построения; установлены размеры административных зданий; охарактеризирована система отопления и интерьер; исследованы вспомогательные хозяйственные и особые здания; проанализированы строительные материалы, использованные для сооружения административных учреждений, а также намечены перспективы дальнейшего исследования проблемы. The article examines the development of civil architecture in Ukraine-Hetmanate on the example of architecture of the XVIIIth-century Baturyn government buildings, as well as the features of their location and construction. The study ascertains the measurements of administration structures, describes their heating and interior, studies subsidiary utility and single-purpose structures, and analyses building materials being used for erecting office buildings, as well as outlines the prospects for further research of the issue.