Підцензурні компоненти традиційного весілля українців - Курочкін, О. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті наголошується потреба уважно проаналізувати розважально-ігрову програму традиційного весілля українців, яка включає в себе, зокрема, «сороміцькі» обряди, пісні, ігри й танці. Вивчення цих явищ народної культури тривалий час гальмувалося через переслідування політичної, церковної та моральної цензури. В статье акцентируется необходимость внимательно проанализировать развлекательно-игровую программу традиционной свадьбы украинцев, которая включает в себя, в частности, «непристойные» обряды, песни, игры и танцы. Изучение этих явлений народной культуры длительное время тормозилось из-за преследований политической, церковной и моральной цензуры. The article accentuates a requirement of mindfully analyzing the entertaining-playing scheme of traditional Ukrainian wedding, which embraces, among others, obscene rituals, songs, games, and dances. Researching those phenomena of folk culture had been long impeded due to persecution of political, ecclesiastical, and ethical censorship.