Надсяння: локалізація та межі етнографічного району України - Глушко, М. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті йдеться про Надсяння – етнографічний район України, який багато українських етнологів або безпідставно ігнорує, або інтерпретує на власний розсуд. Залучивши етнографічні матеріали і результати наукових досліджень діалектологів, локалізуємо терени цієї етнографічної одиниці наприкінці XIX – на початку XX ст. та визначимо її сучасні межі. В статье речь идет о Надсянье – этнографическом районе Украины, наличие которого многие украинские этнологи или безосновательно игнорируют, или интерпретируют его, исходя из собственных соображений. Привлекши этнографические материалы и результаты научных исследований диалектологов, локализируем территорию этой этнографической единицы в конце XIX – начале XX в. и определим ее современные границы. This article deals with Nadsiannia, a Ukrainian ethnographic region being, by many Ukrainian ethnologists, either groundlessly disregarded or treated at their discretion. With attracting ethnographic materials and outcomes of dialectological studies, the author localizes the bounds of territories of the above-mentioned ethnographic unit in the late XIXth to early XXth centuries and determines its modern scope.