Традиційно-побутова культура Білокуракинщини: локальний варіант слобожанської культури (перша половина XX століття) - Віхрова, Т. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті розглянуто окремі компоненти традиційно-побутової культури Білокуракинщини першої половини XX ст. На основі етнографічних колекцій Луганського обласного і Білокуракинського районного краєзнавчих музеїв подано характеристику костюма та рушників. На базі власних польових досліджень авторка простежила архітектурні особливості, еволюцію весільної та календарної обрядовості. В статье рассмотрены отдельные компоненты традиционно-бытовой культуры Белокуракинщины первой половины XX в. На основе этнографических коллекций Луганского областного и Белокуракинского районного краеведческих музеев дается характеристика костюма и «рушныков». На базе собственных полевых исследований автор прослеживает архитектурные особенности, эволюцию свадебной и календарной обрядности. The article considers individual elements of the folkways culture of Bilokurakynshchyna in the early to mid-XXth century. Based on ethnographic collections of the Luhansk Regional and Bilokurakyne District Local History Museums, the authoress presents the descriptions of costumes and towels. Grounded on the author's field studies, she also retraces the architectural features and the evolution of bridal and calendar rituals.