Народні ремесла та промисли Роменщини у 20–30-х роках ХХ століття - Коцур, Ю. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті на основі польових матеріалів, зібраних автором, та архівних джерел досліджено народні ремесла й промисли Роменщини у 20–30-х роках ХХ ст. Саме в цей час у країні була здійснена колективізація, що призвела до руйнації народних ремесел і промислів, деякі з них узагалі перестали існувати. Особливу увагу приділено дослідженню матеріального становища ремісників у період колективізації та розкуркулення. В статье на основании опросов, проведенных автором, и архивных материалов исследуются традиционные ремесла и промыслы Роменского края в 20–30-х годах ХХ в. Именно в этот период в стране была проведена коллективизация, которая привела к разрушению традиционных ремесел промыслов, некоторые из них вообще перестали существовать. Особое внимание уделяется вопросу материального положения ремесленников в период коллективизации и раскулачивания. The article, based on field materials collected by authoress, as well as archival sources, examines the 1920s–1930s Romenshchyna folk crafts and trades. It was the time at which the land collectivization was accomplished with the result that folk crafts and trades were dilapidated with some of them utterly died out. A particular attention is paid to researching welfare standards of craftsmen in the period of land collectivization and kurkul liquidation.