Особливості господарської діяльності севрюків (XIV–XVII століття) - Балушок, В. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті розглянуто господарство севрюків – попередників українців-слобожан, яке було комплексним і включало землеробство, тваринництво, розвинені промисли (бортництво, мисливство, рибальство та ін.). При розселенні севрюків з лісової зони на південний схід у лісостеп їхнє господарство дедалі більше еволюціонувало в бік моделі, властивої більшості населення України, зокрема лісостепової зони. В статье рассмотрено хозяйство севрюков – предшественников украинцев-слобожан, которое было комплексным и включало земледелие, животноводство, развитые промыслы (бортничество, охоту, рыболовство и пр.). При расселении севрюков из лесной зоны на юго-восток в лесостепь их хозяйство все больше эволюционировало в сторону модели, характерной для большинства населення Украины, в частности лесостепной зоны. The article considers the economic activity of the Sevriuks – precursors of the Sloboda Ukrainians. This activity was comprehensive and embraced agriculture, animal husbandry, and developed crafts (forest apiculture, hunting, fishing, etc.). As Sevriuks settled from forest areas southeastwards to forest-steppe, ever more their economy evolved towards the model native to the majority of Ukrainian people, particularly the forest-steppe region.