Документи про діяльність української громади Москви після більшовицького перевороту 1917 року - Сергійчук, Г. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті йдеться про спробу української громади Москви продовжувати свою діяльність після захоплення влади більшовиками в листопаді 1917 року. У відповідь на вимушене припинення діяльності Української військової ради МВО московські українці утворили Раду української колонії в Москві, яка стала офіційним представництвом Уряду УНР. Опубліковано архівні документи колонії з пропозиціями до українсько-російського мирного договору 1918 року. Висвітлено спроби Наркомату з національних справ РСФРР взяти під контроль українських громадян. В статье идет речь о попытке украинской громады Москвы продолжать свою деятельность после захвата власти большевиками в ноябре 1917 года. В ответ на вынужденное прекращение деятельности Украинского воинского совета МВО московские украинцы образовали Совет украинской колонии в Москве, который стал официальным представительством Правительства УНР. Публикуются архивные документы колонии с предложениями к украинско-российскому мирному договору 1918 года. Освещаются попытки Наркомата по делам национальностей РСФСР взять под контроль украинских граждан. The article deals with an attempt of the Ukrainian community in Moscow to proceed its activities upon the seizure of power by Bolsheviks in November 1917. In response to the forced cessation of activities of the Moscow Military District (MMD)’s Ukrainian Military Council, Moscow Ukrainians formed the Council of the Ukrainian Colony in Moscow, which became the official representation of the UPR’s Government. There is a publication of the Colony’s archive documents with suggestions for the 1918 Ukrainian-Russian Peace Treaty. The article covers attempts of the People’s Commissariat of National Affairs of the RSFSR to take control of Ukrainian citizens.