Етнічний чинник в освітньо-культурній політиці України та Угорщини - Мушкетик, Л. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті йдеться про етнополітичні та інші аспекти українсько-угорських контактів, зокрема на Закарпатті, де проживає доволі численна угорська спільнота і де нині констатуємо значні сепаратистські тенденції. Розглянуто становище нацменшин в обох країнах, питання освіти та культури. Для вирішення цих проблем потрібен діалог політиків, культурних діячів і науковців, що показано на прикладі співробітництва міжакадемічних установ двох країн. В статье речь идет об этнополитических и других аспектах украинско-венгерских контактов, в частности на Закарпатье, где проживает довольно многочисленная венгерская община и где сейчас констатируем значительные сепаратистские тенденции. Рассматривается положение нацменьшинств обеих стран, вопросы образования и культуры. Для решения этих проблем необходим диалог политиков, деятелей культуры и ученых, что показано на примере сотрудничества межакадемических учреждений двух стран. The article deals with ethnopolitical and other aspects of Ukrainian-Hungarian contacts, particularly in Transcarpathia, where a large number of Hungarian communities reside, and significant separatist tendencies are observed. It also considers the situation of national minorities in both countries, as well as educational and cultural issues. To solve these problems, Ukrainian and Hungarian politicians, cultural figures and, last but not least, researchers should dialogue among themselves, as shown by the example of cooperation between inter-academic institutions of the two countries.