Особливості традиційного народного вбрання лемків Закарпаття (XIX – перша половина XX століття) - Коцан, В. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У дослідженні на основі польового матеріалу, наукової літератури, фондових зібрань етнографічних, історико-культурних та краєзнавчих музеїв області проаналізовано народний стрій лемків Закарпаття. Окремо наведено детальний опис жіночого та чоловічого комплексів вбрання досліджуваного регіону. Основну увагу закцентовано на деталях крою окремих компонентів народного одягу. Локальної своєрідності сорочкам надавала вишивка, закомпонована в безлічі варіантів орнаментальних композицій. З чоловічого вбрання охарактеризовано сорочки, штани, сукняні куртки, головні убори та взуття. В исследовании на основании полевого материала, научной литературы, фондовых собраний этнографических, историко-культурных и краеведческих музеев области проанализирована народная одежда лемков Закарпатья. Отдельно представлено детальное описание женского и мужского комплексов одежды исследуемого региона. Основное внимание обращено на детали кроя отдельных компонентов одежды. Локальной своеобразности рубашкам придавала вышивка, закомпонированная в множестве орнаментальных композиций. Из мужской одежды охарактеризованы рубашки, брюки, суконные куртки, головные уборы и обувь. The research, based on field materials, available literature, and fund collections of ethnographic, historical-cultural, and local-history museums of Transcarpathia, analyses the region’s folk clothes of the Lemky. The detailed description of women’s and men’s complexes of raiment of the region under study is separately given. In this description, the principal attention is focused on details of cuts of individual attire components. Chemises’ local singularity was imparted by embroidery arranged in many variants of ornamental compositions. Among components of men’s costumes distinguished scientifically are shirts, trousers, cloth jackets, headgears, and footwear.