Віктор Чумаченко (Народна творчість та етнологія, 2017)
5 грудня 2017 року національна культура понесла відчутну втрату — відійшов у вічність Віктор Кирилович Чумаченко — кандидат філологічних наук, професор, заслужений працівник культури Кубані, Адигеї і України, голова осередку НТШ на Кубані у 2000-х роках. Талановитий учений, людина з колосальною ерудицією та великим серцем, В. Чумаченко все своє свідоме життя присвятив дослідженню української літератури. Добре знаний не лише в рідному краї, але й в цілому світі діяльністю з відродження школи україністики Кубані, знищеної у 1930-х роках, повернення з небуття імен українських діячів культури, Віктор Кирилович власним життєвим прикладом стверджував істину про те, як багато може зробити одна людина.