Соціально-економічний та релігійно-обрядовий фактори розповсюдження українського традиційного вбрання в міських реаліях Києва (друга половина ХІХ – початок ХХ століття) - Олійник, М. (Народна творчість та етнологія, 2017)
Статтю присвячено присутності традиційного українського вбрання в міських реаліях Києва з 1861 рік по 1920-й. Зокрема, розглянуто вплив соціально-економічного та релігійно-обрядового чинників на розвиток цього етнокультурного явища. За джерела було обрано письмові матеріали, до яких увійшли спогади, щоденники, твори художньої літератури, та ілюстративні, а саме – малюнки художника-етнографа Ю. Павловича. Статья посвящена присутствию традиционной украинской одежды в городских реалиях Киева с 1861 год по 1920-й. В частности, рассмотрено влияние социально-экономического и религиозно-обрядового факторов на развитие этого этнокультурного явления. В качестве источников были выбраны письменные материалы, в которые вошли воспоминания, дневники, произведения художественной литературы, и иллюстративные, а именно – рисунки художника-этнографа Ю. Павловича. The article deals with the issues of the presence of conventional Ukrainian attire in the context of the urban realities of Kyiv from 1861 to 1920. In particular, there is considered an influence of socio-economic and religious-ceremonial factors over the development of this ethno-cultural phenomenon. The sources of the study are the written materials, which include reminiscences, diaries, and belles-lettres, as well as artwork, namely, drawings by the artist-ethnographer Yu. Pavlovych.