Становлення зрубної техніки будівництва на теренах Полісся - Радович, Р. (Народна творчість та етнологія, 2017)
У статті на основі археологічних і писемних джерел, а також польових матеріалів автора розглянуто загальну схему становлення та розвитку зрубної техніки будівництва на теренах Полісся впродовж І–ІІ тис. З’ясовано конструктивні особливості розрідженого зрубу. Прослідковано процеси вдосконалення будівельних технологій та шляхи формування зрубної конструкції зі щільно припасованими суміжними вінцями. В статье на основании археологических и письменных источников, а также полевых материалов автора рассмотрено общую схему становления и развития срубной техники строительства на территории Полесья на протяжении І–ІІ тыс. Выяснены конструктивные особенности разреженного сруба. Прослежены процессы усовершенствования строительных технологий и пути формирования срубных конструкций с плотноподогнанными смежными бревнами. The article, being based on archeological and written sources, as well as the author`s field materials, submits a general outline of the formation and development of the log cabin building method on the territory of Polissia throughout the Ist–IInd millennia CE. It also ascertains the design philosophy of the rarefied framework. Retraced are the processes of upgrading building techniques and ways of forming frame construction with impacted contiguous rows of beams.