Вплив середовища культивування на біосинтез стеролів Streptomy cesаvermitilis УКМ Ас-2179 (54) - Сергійчук, Н.М.; Коломієць, Ю.В.; Білявська, Л.О.; Зінченко, Л.В.; Ілюк, Н.А. (Доповіді НАН України, 2024)
Досліджено біосинтез стероїдних сполук селекціонованим ґрунтовим стрептоміцетом Streptomyces aver mitilis УКМ Ас-2179 (54) за різних умов глибинного культивування і визначено їхній вміст у біопрепаратах, розроблених на основі метаболітів цього штаму. Для аналізу дериватів стеролів, екстрагованих з біомаси, супернатантів культуральних рідин та біопрепаратів застосовано метод газової хромато-масспектрометрії. У біомасі досліджуваного стрептоміцету стероли виявлено в значно більших кількостях, ніж у супернатантів культуральних рідин, а їх спектр і співвідношення були різними. Попередник стеролів сквален виявлено в біомасі продуцента в кількості 276,3 мкг/г за умов вирощування на синтетичному середовищі і 119,4 мкг/г на органічному. У біомасі S. аvermitilis УКМ Ас-2179 (54) переважав 24-епібрасинолід, вміст якого сягав 378,1 мкг/г на органічному середовищі і 448,5 мкг/г на синтетичному. S. avermitilis не синтезував ситостерол і стигмастерол, що важливо з огляду на нематицидні властивості штаму. У складі метаболітних біопрепаратів найбільший загальний вміст стеролів (22,8 мг/л) виявлено в удосконаленому аверкомі. Екзогенні стероли мікробного походження відіграють важливу роль у регулюванні їхнього співвідношення в рослинах і сприяють підвищенню резистентності до фітопатогенів та фітонематод. Селекція стрептоміцетів, здатних синтезувати не лише підвищений вміст цільового продукту, а й стероли, а також створення метаболітних біопрепаратів на їх основі є перспективним напрямом у мікробній біотехнології. Studies of sterol synthesis by soil streptomyces avermitilis are few and relevant, especially in the aspect of biotechnology for obtaining valuable products of microbial synthesis. The aim of this work was to study the biosynthesis of steroidal compounds by soil Streptomyces avermitilis UCM Ac-2179 (54) under different cultivation conditions during deep cultivation and to determine their content in biological preparations developed on the basis of metabolites of the strain under study. Sterol derivatives isolated from biomass, supernatants of culture fluids and biological preparations were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry. In the biomass of the Streptomycetes under study, sterols were detected in significantly higher amounts than in the supernatants of culture fluids, and their spectrum and ratio differed. The precursor of sterols, squalene, was found in the biomass of the producer in amounts of 276,3 μg/g when grown on synthetic and 119,4 μg/g on organic media. The biomass of S. avermitilis was dominated by 24-epibrasinolide, the content of which reached 378,1 μg/g on organic and 448,5 μg/g on synthetic media. S. avermitilis did not synthesize sitosterol and stigmasterol, which is important, given the strain’s nematicidal properties. In the composition of metabolic biological preparations, the highest total content of sterols (9,5 mg/l) was found in the improved Averkom. The use of exogenous sterols of microbial origin is important for regulating their ratio in plants and increasing resistance to phytopathogens and phytonematodes. Selection of streptomycetes capable of synthesizing not only an increased content of the target product, but also sterols, as well as the creation of metabolic biological drugs on their basis, is a promising direction in microbial biotechnology.