«Слобожанщина – воля вольная»: локальна пам’ять «Слобідської громади» (за польовими матеріалами) - Боса, Л. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті подано деякі спостереження, зроблені авторкою під час експедиційного дослідження в Новопсковському та Старобільському районах Луганської області. Розглянуто науково-просвітницький внесок «Слобідської громади» у вивчення краю; показано роль «малих спільнот» у збереженні й транслюванні локальної історичної пам’яті та її взаємозв’язку із загальнонаціональним контекстом; означено роль окремих особистостей як творців українського референтного середовища. Some observations made by the authoress during the expeditionary investigation in the Novopskov and Starobilsk districts of the Luhansk region are presented in the article. Scientific and educational contributions of the Slobidska Community to the region studying are described; the significance of small communities in the preservation and rendering of the local historical reminiscences and its interconnection with the nationwide context is shown. The importance of separate personalities as the creators of Ukrainian surroundings is denoted.