Сепаратизм на Донбасі: аберації пам’яті і пошук ідентичності - Віхров, М. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті розглянуто аспекти використання ресурсу локальної колективної пам’яті, що мають маніпулятивний характер, та її впливу на процес соціальних трансформацій регіону. Матеріалом для рефлексії стали власні спостереження, зроблені навесні 2014 року в Луганську. Автор припускає, що колективні спогади про минуле Донбасу мали суттєвий вплив на мотивації так званих сепаратистів. Деформація цих спогадів провокувала реваншизм та ворожість до співгромадян, і це стало ресурсом для антиукраїнської політики внутрішніх та зовнішніх суб’єктів. The manipulative aspects of the local collective memory resources use and their influence over the process of social transformations are revealed in the article. The author's observations, made in spring, 2014 in Luhansk, have become the material for reflection. The researcher surmises that the collective reminiscences on the Donbas past have a substantial influence on the so-called separatists' motivations. Deformation of these remembrances has provoked revanchism and hostility to the nationals. It has become the resource for the un-Ukrainian policy of the inland and foreign subjects.