Внутрішньо переміщені особи в Україні: наміри щодо повернення - Новак, І. (Народна творчість та етнологія, 2018)
Статтю присвячено аналізу динаміки чисельності та мобільності зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в Україні. На основі даних Міністерства соціальної політики України та соціологічних опитувань внутрішньо переміщених осіб під егідою Міжнародної організації міграції зроблено висновок про відсутність тенденції до повернення значного числа зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб до тимчасово окупованих територій. Проаналізовано динамічні зміни намірів внутрішньо переміщених осіб щодо їхнього повернення до місць постійного проживання, зокрема залежно від регіонів теперішнього перебування. Визначено основні соціально-демографічні характеристики внутрішньо переміщених осіб, які повернулися на тимчасово окуповані території України, причини їх повернення й суб’єктивні оцінки рівня та якості життя. The article is dedicated to the analysis of the dynamics of the number and mobility of registered internally displaced persons in Ukraine. Based on the data of the Ministry of Social Policy of Ukraine and sociological surveys of internally displaced persons under the protection of the International Organization for Migration, it is concluded that there is no trend towards the return of a significant number of registered internally displaced persons to temporarily occupied territories. Dynamic changes in the intentions of internally displaced persons regarding their return to their places of permanent dwelling have been analyzed, in particular, depending on the regions of their present residence. The main social and demographic characteristics of internally displaced persons, who have returned to the temporarily occupied territories of Ukraine, the reasons for their return, and subjective assessments of the level and quality of life have been determined.