Народне взуття Закарпаття ХІХ – першої половини ХХ століття - Коцан, В. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті йдеться про локальні особливості народного взуття Закарпаття ХІХ – першої половини ХХ ст. Автор подав загальну характеристику й детально проаналізував види жіночого та чоловічого взуття гуцулів, долинян, бойків і лемків Закарпаття. Основну увагу зосереджено на матеріалі, техніці виконання та декоративному оздобленні взуття. Крім того, підкреслено соціальну, обрядову й етнографічно розмежувальну функції взуття. The article is dedicated to the local peculiarities of the national footwear of Transcarpathians of the XIX – the first half of the XX century. Along with the general characteristic of the author, the types of women’s and men’s footwear of hutsuls, dolynyany, boiky, and lemky of the Transcarpathian region are analyzed in detail. The main attention is paid to the material, execution technique, and decorative adornment of the shoes. Besides, the social, ritual, ethnographic, and differentiating functions of footgear are emphasized.