Волинезнавство як форма і зміст краєзнавчої діяльності Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України - Бондаренко, Г. (Краєзнавство, 2022)
Ця публікація стосується питань запровадження і використання волинезнавства як важливого напряму краєзнавчих досліджень і краєзнавчої освіти у Волинській області. Вона охоплює важливі сторони діяльності краєзнавців Волині і об’єднання зусиль різних установ і організацій спільно з Волинською обласною організацією НСКУ для створення системи поширення волинезнавства в освітній сфері, в культурі та науці. Розповідається про обласну програму розвитку краєзнавства до 2010 р. і поширення курсу «волинезнавство» у навчальних закладах від 2005 року і на наступні роки. Представлені окремі матеріали з волинезнавства, у тому числі в електронних варіантах. Волинезнавство має глибокі традиції, які пройшли крізь призму організації краєзнавчої роботи та дослідницької діяльності. Накопичено досвід дослідження і вивчення свого краю у багатьох школах області, створено музейні заклади. Важливою місією волинезнавства є створення можливості поєднати роботу освітян і працівників бібліотек, архівів, музеїв, а також використати експозиції і фонди багатьох музеїв, світлиць, музейних кімнат окремих установ та результати власної пошуко вої діяльності учнів і студентів у патріотичному вихованні та громадянській освіті. The publication deals with the introduction and use of Volyn studies as an important area of local lore research and local lore education in the Volyn region. It covers important aspects of the activities of local historians of Volyn and the joint efforts of various institutions and organizations together with the Volyn regional organization of the NSU to create a system of dissemination of Volyn studies in education, culture and science. It tells about the regional program for the development of local lore until 2010 and the spread of the course «Volyn studies» in educational institutions since 2005. Some materials on Volyn studies are presented, including in electronic versions. Volyn studies has deep traditions that have passed through the prism of organizing local studies and research activities. The experience of research and study of the region has been accumulated in many schools of the region, museum institutions have been created. An important mission of Volyn studies is to create an opportunity to combine the work of educators and employees of libraries, archives, and museums, as well as to use the expositions and funds of many museums, light houses, museum rooms of individual institutions and the results of students‘ own research activities in patriotic education and civic education.