Етнічний характер збіркових фондів Музею української культури у Свиднику - Сополига, М. (Народна творчість та етнологія, 2018)
Студія є частковим результатом наукового дослідження теми «Етнічність народної культури в Північно-Східній Словаччині» у зв’язку з твердженнями певних осіб, що бібліотечний та збірковий фонди СНМ – Музею української культури, «наперекір своєму русинському походженню, безпідставно трактуються як складова української культури». Автор на основі докладного аналізу вищеназваних фондів, власних досліджень та інших достовірних фактів спростував ці твердження. До того ж заявив, що поділ предметного етносу на дві самостійні – незалежні – національності, тобто на «русинську» й українську, є безпідставним. Такий поділ шкодить цій спільності, знецінює її, зменшує її значення та статус у рамках громадянського суспільства. This study is a partial solution to the research task, The Ethnicity of Folk Culture in North-Eastern Slovakia in connection with the statements of some individuals, that the library and collection funds of SNM – Ukrainian Culture Museum, despite their Ruthenian origin, are treated wrongly as a part of Ukrainian culture. The author has contested these assertions based on the detailed analysis of the above-mentioned funds, his studies, and other reliable facts. He has also stated that the division of the ethnos into two self-reliant and independent nationalities, i.e., Ruthenian and Ukrainian, is not correct. They are just two synonymous, thus identical denominations of the same nationality, and the same ethnic group, respectively. Such separation harms the society, insults it, and diminishes its importance and position within the civil society.