Сто літ академічного українознавства: тенденції розвитку і здобутки - Онищенко, O. (Народна творчість та етнологія, 2018)
Українознавство — органічна складова досліджень Національної академії наук України. Його закладено в концепцію створення та всі концепції розвитку Академії; закріплено в першому та всіх наступних її статутах. І, безумовно, воно опиралося на українознавчі традиції класичних українських університетів і знакових українських наукових товариств. До столітнього ювілею Академії Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського підготувала величезне документальне видання у чотирьох томах. У ньому — сто річних академічних звітів. Це — багатий матеріал про розвиток академічного українознавства на всіх етапах і переконливе свідчення того, що створено потужну базу для його нинішнього й подальшого піднесення.