Порядність через усе життя (до 70-річчя від Дня народження подільського журналіста та краєзнавця Федора Харитоновича Шевчука) - Таранець, С. (Краєзнавство, 2022)
У статті висвітлений життєвий та творчий шлях визначного подільського краєзнавця, заслуженого журналіста України Ф.Х. Шевчука. Розповідається про його навчання у школі та університеті, про краєзнавчу та журналістську роботу після закінчення Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка та упродовж всього життя. Особливу увагу звернено на його громадську роботу, зокрема діяльність при районній газеті «Бершадський край» літературного об’єднання «Вишиванка», яке займалося підготовкою до видання книг авторів Бершадського району Вінницької області, започаткування літературної премії письменника Василя Думанського, про наставництво для людей, які згодом пов’язали професію з журналістикою чи дослідженням рідного краю. У праці аналізуються усі визначні роботи Ф.Х. Шевчука присвячені історії та культурі м. Бершаді і сіл Бершадського району, в т.ч. Бершадського спиртзаводу, Бершадського пивзаводу, Бершадського електротехнічного заводу. Акцентується на творчому доробку краєзнавця в галузі популяризації української мови, творчості поета Т.Г. Шевченка, поетеси, місцевої уродженки Н.І. Поклад, інших авторів. Висвітлюється його участь у загальнонаціональних конкурсах з української мови «Квітни, мово наша рідна» та робота з вивчення історії та повсякдення Пилипонівської старообрядської громади м. Бершадь. The article highlights the life and career of the prominent Podillia local historian, Honored Journalist of Ukraine F.H. Shevchuk. His studies at school and university are presented, as well as his local history and journalistic work after graduating from Taras Shevchenko State University of Kyiv and throughout his life. Particular attention is paid to his public work, including the activities at his regional newspaper «Bershadskyi Krai» at the literary association «Vyshyvanka», which was involved in preparing books for publication by authors from the Bershadskyi district of Vinnytsia region, the establishment of the Vasyl Dumanskyi Literary Award, and mentorship for those who later connected their profession with journalism or regional studies. The work analyzes all of F.H. Shevchuk’s outstanding writings on the history and culture of Bershad and the villages of the Bershad district, including the Bershad distillery, Bershad brewery, and the Bershad power plant. Emphasis is placed on the creative work of the local historian in the field of popularization of the Ukrainian language, the works of the poet Taras Shevchenko, poetess and local native N.I. Poklad, and other authors. His participation in national competitions in the Ukrainian language «Blossom, our mother tongue» and his work on the study of the history and everyday life of the Pylyponivska Old Believer community in Bershad are highlighted.