Політичні репресії щодо чеського населення Київщини в 1930-ті роки - Бажан, І. (Краєзнавство, 2022)
У статті висвітлюється політичні репресії проти чеської національної спільноти Київщини в 1930-х роках. Підкреслюється, що каральна політика радянської влади проти осіб чеської національності на теренах Київщини здійснювалися централізовано і поетапно. Перша хвиля античеської акції радянських спецслужб у столичному регіоні мала місце на початку 1930-х років, коли в масштабах України почала згортатися політика коренізації та набрала обертів кампанія з ліквідації куркульства як класу. Друга хвиля масових репресій припала на 1937–1938 рр. Вістря терору було направлено проти наукової, освітньої та технічної інтелігенції, чеського заможного селянства та висококваліфікованих робітників. Арешти проходили переважно у місцях компактного проживання чехів та на підприємствах, заснованих чеськими підприємцями в Києві на початку ХХ століття. Аналіз кримінальних справ представників чеської національності на території Київщини вказує на той факт, що майже третина з них народилися на території колишньої Чехословаччини. Переслідування чеської меншини в Україні у добу Великого терору не було виокремлено в окрему чекістську операцією у зв’язку з малочисельністю представників західнослов’янського народу в Україні. Методика відбору «контингенту» та технологія репресій осіб чеської національності була скалькована з «польської операції» НКВС. The article highlights the political repressions against the Czech national community in the Kyiv region in the 1930s. It is emphasized that the Soviet government's punitive policy against people of Czech nationality in the Kyiv region was carried out centrally and gradually. The first wave of anti-Czech actions by the Soviet special services in the capital region occurred in the early 1930s when the indigenization policy began to wind down throughout Ukraine, and the campaign to eliminate the kulaks as a class gained momentum. The second wave of mass repressions occurred in 1937–1938. The Great Terror was directed against the scientific, educational, and technical intelligentsia, the wealthy Czech peasantry, and highly skilled workers. The arrests took place mainly in places of compact Czech residence and at enterprises founded by Czech entrepreneurs in Kyiv in the early twentieth century. An analysis of criminal cases of people of Czech nationality in the Kyiv region indicates that almost a third were born in former Czechoslovakia. The persecution of the Czech minority in Ukraine during the Great Terror was not singled out as a separate Chekist operation due to the small number of representatives of the West Slavic people in Ukraine. The methodology of selecting the «contingent» and the technology of repressing people of Czech nationality was copied from the «Polish operation» of the NKVD.