Християнські церкви Донеччини (у контексті російської військової агресії) - Козловський, І. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті йдеться про надзвичайно складні умови для існування та діяльності більшості релігійних організацій різних конфесій на окупованих РФ територіях Донецької і Луганської областей України; про «хрестовий похід» на Донбасі озброєних бандитських угруповань під прапорами «Російської православної армії», «Всевеликого війська Донського» та інших формувань, проголошення так званою ДНР православ’я Московського патріархату головною релігією регіону; про діяльність Ради церков і релігійних організацій Донецької області, опір сепаратизму та окупації. The article is dedicated to the extremely difficult conditions for the existence and activity of the prevailing majority of religious organizations of various denominations in the parts of Donetsk and Luhansk regions of Ukraine occupied by Russia. The Crusade over Donbas of the armed bandit groups under the flags of the Russian Orthodox Army, the Great Don Army, and other units, the proclamation of the Orthodox Church of Moscow Patriarchate as the main religion of the region by the so-called Donetsk National Republic (DNR) are considered. An activity of the Council of Churches and Religious Organizations of Donetsk Region, resistance to separatism and occupation, is analyzed.