Громадянсько-політичні та науково-теоретичні аспекти етнічних процесів у Галичині, на Буковині та Закарпатті наприкінці ХІХ – на початку XXІ століття - Кожолянко, Г. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті досліджено громадянсько-політичні, науково-теоретичні аспекти етнічних процесів на західних українських землях (Галичина, Буковина, Закарпаття) наприкінці ХІХ – на початку ХХІ ст. Піддано науковій критиці публікації політичного спрямування, у яких стверджується, що русини – окремий (четвертий) східнослов’янський народ. Доведено, що русини (руснаки) – це українці. У студії використано археологічні (Б. Тимощука, Л. Михайлини, С. Пивоварова) й історичні (Л. Нідерле, Й. Г. Коля, К. Делямара) дослідження, де зазначено, що русини є українцями. Civil-political and scientific-theoretical aspects of the ethnic processes in the Western Ukrainian lands (Halychyna, Bukovyna, Transcarpathia) in the late XIXth–early XXIst century are investigated in the article. The published works of political orientation, where it is affirmed that Rusyny are a separate (the fourth) East Slavic nation, are subjected to scientific criticism. It is proven that Rusyny (Rusnaky) are Ukrainians. The archaeological (by B. Tymoshchuk, L. Mykhailyna, S. Pyvovarov) and historical (L. Niderle, Johan-Georg Kohl, K. Delamar) works, where it is indicated that Rusyny are Ukrainians, are used in the investigation.