Українці в незалежній Республіці Молдова (1991–2018 роки) - Кожухар, В.; Кожухар, К. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті розглянуто основні етнодемографічні та етнокультурні процеси в середовищі українців Молдови після здобуття Республікою незалежності: чисельність місцевого українського населення; етнокультурний стан українства в умовах політичних, економічних, соціальних і культурних трансформацій; розвиток наукових досліджень у галузі україністики; формування й поступ україномовного літературного процесу; діяльність Бібліотеки імені Лесі Українки; внесок художників українського походження в образотворче мистецтво Республіки Молдова; роль аматорських художніх колективів у збереженні української культури; становлення й розвиток українського громадського руху; здобутки і проблеми місцевих україномовних ЗМІ та ін. The main ethnodemographic and ethnocultural processes in the Ukrainian diaspora after the independence gained by the Republic of Moldova are considered in the article. It includes the quantity of the local Ukrainian population; the ethnocultural state of Ukrainian society in the conditions of political, economic, social, and cultural transformations; scientific investigations development in the field of Ukrainian Studies; formation and development of the Ukrainian-language literary process; the activity of Lesya Ukrainka library; the contribution of the artists with Ukrainian origin to the Fine Art of the Republic of Moldova; the significance of amateur artistic groups in the Ukrainian culture preservation; formation and development of the Ukrainian public movement; achievements and problems of the local Ukrainian-language media, etc.