Релігійне життя греко-католиків Галичини та Закарпаття в умовах радянської тоталітарної системи (середина 1940-х-середина 1960-х років) - Бондарчук, П.; Шамрай, О. (Краєзнавство, 2023)
У статті на основі широкого кола джерел аналізується релігійне життя греко-католиків УРСР упродовж періоду від середини 1940-х до середини1960-х рр. Основним об’єктом уваги є пересічні віруючі, духовенство і релігійна політика радянської влади щодо греко-католицької церкви. Зазначається, що в повоєнний період релігійна політика радянської влади була спрямована на повну ліквідацію греко-католицьких структур, позаяк ця церква становила загрозу для успішного здійснення радянізації Галичини та Закарпаття. Із цією метою в 1946 році було проведено Львівський собор, на якому було проголошено про ліквідацію унії. Автор показує, як для проведення ліквідації греко-католицьких структур використовувалися різні засоби, в т.ч. і репресії проти кліру і навіть вбивства. Греко-католицька церква змушена була перейти до підпільної релігійної діяльності. У статті звернуто увагу, що в період хрущовської відлиги внаслідок послаблення тоталітарного тиску в країні, повернення з таборів та заслання багатьох греко-католицьких священиків діяльність греко-католицької церкви дещо пожвавилася. Проте греко-католики і далі змушені були вести підпільне релігійне життя, позаяк їхній релігійний вибір заперечувався владою. Значна увага присвячена аналізу релігійної поведінки вірян, зокрема проведенню греко-католиками підпільних богослужінь, виконанню релігійних обрядів життєвого циклу. Розглянуто також підпільну греко-католицьку мережу. Based on a wide range of sources, the article analyzes the religious life of Greek Catholics of the Ukrainian SSR during the period from the mid-1940s to the mid-1960s. The main object of attention is ordinary believers, the clergy, and the religious policy of the Soviet authorities in relation to the Greek Catholic Church. It is noted that in the post-war period, the religious policy of the Soviet authorities was aimed at the complete liquidation of Greek Catholic structures, since this church posed a threat to the successful sovietization of Halychyna and Transcarpathia. For this purpose, in 1946, the Lviv Council was held, at which the liquidation of the union was announced. The author shows how various means were used to liquidate Greek Catholic structures, including repression against the clergy and even murder. The Greek Catholic Church was forced to turn to underground religious activities. The article draws attention to the fact that in the period of Khrushchev’s thaw, as a result of the easing of totalitarian pressure in the country, the return from the camps and the exile of many Greek-Catholic priests, the activities of the Greek-Catholic Church revived somewhat. However, Greek Catholics were still forced to lead an underground religious life, since their religious choice was denied by the authorities. Considerable attention is devoted to the analysis of the religious behavior of believers, in particular, the conduct of underground services by Greek Catholics, the performance of religious rites of the life cycle. The underground Greek- Catholic network is also considered.