Джерела до історії мисливства на Житомирщині у ХVІ – на початку ХVІI ст. - Кравченко, Н. (Краєзнавство, 2023)
У статті на основі нормативно-законодавчих, статистичних джерел та актової документації розглядається історія побутування мисливства на теренах сучасної Житомирщини, більша частина якої у досліджуваний період входила до складу Київського воєводства. На той час мисливство вже не було значною експортною галуззю господарства, проте його продукція мала певне значення для місцевої економіки. Історія мисливства лишається малодослідженою в українській історичній науці, з огляду на розпорошеність джерел, що засвідчили б його провадження. Додатковими свідченнями побутування цього промислу є згадки в місцевих джерелах про урядників, до сфери зайнятості яких входило полювання, а також ремісників, що займались обробкою такої продукції. Дані про мисливський потенціал земельних володінь на Житомирщині присутні в статистичній документації та у привілеях на володіння землями. Вони є джерелом дослідження існуючих на той час форм користування угіддями, сплати податків. Згадки про мисливські угіддя, як потенційно прибуткові, наявні у судовій документації, що стосується зміни форми власності чи управління земельними володіннями, суперечок через проведення кордонів між ділянками. The article examines the history of hunting in the modern Zhytomyr region, most of which was a part of the Kyiv Voivodeship during the period under study, based on regulatory, statistical sources and actual documentation. At that time hunting was no longer a significant export industry, but its products were of some importance to the local economy. The history of hunting remains poorly studied in Ukrainian historical science, given the scattering of sources that would attest to its production. An additional evidence of the existence of this trade is provided by references in local sources to government officials whose employment included hunting, as well as artisans who processed such products. Information about the hunting potential of land holdings in the Zhytomyr region are available in statistical documentation and in land ownership privileges. They are a source of research on the forms of land use and taxation that existed at that time. Mentions of hunting grounds as potentially profitable are available in court documents concerning changes in ownership or management of land holdings, disputes over the boundaries between plots.