Історіограф української фольклористики Кубані (до роковин смерті Віктора Кириловича Чумаченка) - Іваннікова, Л. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті йдеться про науковий доробок видатного вченого нашого часу, кубанського україніста Віктора Чумаченка. Авторка зосереджує увагу на публікаціях, які стосуються історії української фольклористики та етнографії. Це статті, присвячені фольклористичній діяльності відомих і невідомих в Україні вчених, які працювали на теренах Воронежчини та Кубані. В. Чумаченко не лише дослідив їхні біографії, взаємини із сучасниками, а й уперше опублікував важливі архівні документи: листування, автобіографії, спогади, фольклорні записи. Авторка вважає праці В. Чумаченка цінним внеском в історію як регіональної, так і всієї української фольклористичної науки. The scientific heritage of the prominent scholar of our time, Kuban specialist in Ukrainian studies, Viktor Chumachenko, is considered in the article. The authoress is focusing on the published works concerning the history of Ukrainian Folkloristics and Ethnography. These are the articles dedicated to the folkloristic activities of the well-known and unknown scientists in Ukraine, who have worked on the territories of the Voronezh and Kuban regions. V. Chumachenko has not only studied their biographies and relations with contemporaries but also published for the first time important archival documents, such as letters, autobiographies, memoirs, and folk records. The authoress considers V. Chumachenko's works as a valuable contribution to the history of both regional and the entire Ukrainian folkloristic science.