Імпринтинг як системний механізм становлення національної пам’яті - Колодій, Х. (Народна творчість та етнологія, 2018)
У статті досліджено феномен імпринтингу як системного механізму становлення, трансляції національно-культурної пам’яті та конструювання нової української ідентичності. Розглянуто амбівалентний характер імпринтингу, можливості його конструктивного й деструктивного застосування як інструмента гуманітарних технологій. Обґрунтовано конструктивні концепти «культура безпеки» та «безпека культури» як стратегії збереження національно-культурної пам’яті й ідентичності. The phenomenon of imprinting as a system mechanism of formation, transmission of national-cultural memory, and the construction of a new Ukrainian identity is investigated in the article. The ambivalent nature of imprinting and the possibilities of its both constructive and destructive use as an instrument of humanitarian technologies are considered. The constructive concepts of the culture of safety and the safety of culture as the strategies of the national-cultural memory and identity preservation are proven.